Kawa zbożowa

Kawa zbożowa – koszmar dzieciństwa czy napój dobry dla każdego?

Wyrażenie „kawa zbożowa” może wydawać się oksymoronem, jednak w rzeczywistości jest to napój z wyglądu przypominający tradycyjną kawę. Zbożówkę cechuje niesamowity smak i aromat, a w jej składniki są całkowicie naturalne. Wielu dorosłych bardzo niemiło wspomina kawę zbożową jeszcze z czasów swojego przedszkola. Jednak tamten smak i wspomnienia można odłożyć do lamusa, ponieważ współcześnie napój ten, chociaż nazywa się tak samo, to smakuje całkowicie inaczej, zdecydowanie lepiej. Warto spróbować i przekonać się samemu!

Dlaczego? Jedna kawa, wiele zalet

Picie kawy zbożowej to mądry wybór oraz wyraz dbałości o własne zdrowie i dobre samopoczucie. Zbożówki nie zawierają kofeiny, więc można ją pić w każdych ilościach i o każdej porze. Świetnie nada się również dla dzieci (od 3 roku życia). Najważniejsze jednak jest dobro, które kryje się w każdej kropli tego napoju. Kawa zbożowa jest bogata w błonnik, który wspomaga pracę jelit. Ponadto potas, fosfor, cynk, żelazo oraz witaminy z grupy B, czyli same bardzo potrzebne składniki. Właściwości takiej kawy są naprawdę ogromne, oprócz wspomnianego wsparcia dla jelit warto wymienić pomoc dla organizmu przy wydzielaniu żółci, obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz wspomaganie całego układu pokarmowego i nerwowego.

Filiżanka relaksu

Oprócz całego dobra, które płynie dla zdrowia trzeba zaznaczyć, że rytuał picia kawy ma bardzo dobry wpływ dla stanu ducha i umysłu. Jest to jeden z lepszych sposobów na szybkie zrelaksowanie się. Wypicie filiżanki kawy, najlepiej o stałej porze, sam na sam ze swoją duszą. To czas, aby odetchnąć i nabrać sił. Chwila, aby nie myśleć o niczym i wyciszyć się. Każdy z nas tego potrzebuje.

Inka – jedyna taka kawa zbożowa

Kawa Inka to absolutny fenomen wśród produktów tego typu. Ma rozpuszczalną formę, dzięki czemu przyrządzenie jej jest szybkie i bezproblemowe. Na rynku dostępna od 1971 roku, produkowana w Sakwinie, miejscu znanym z produkcji kawy zbożowej. Najbardziej popularna i lubiana przez smakoszy. Najlepsze jest to, że producent oferuje wiele wariantów, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Rodzaje „Inki”:

  • klasyczna;
  • smakowa: czekoladowa, karmelowa, miodowa, mleczna;
  • wzbogacona: wapń i witaminy, błonnik, magne, orkisz;
  • bio: cykoria, klasyczna, orkiszowa, z figami;
  • z orkiszem;
  • bezglutenowa.

Kawa zbożowa to produkt, po który powinniśmy sięgać codziennie, niezależnie od wieku. Jest ona zdrowsza od tradycyjnej małej czarnej i można ją pić rodzinnie. „Inka” to jedna z wielu, dostępnych na rynku zbożówek. Inne popularne marki to „Anatol” oraz „Kujawianka”. Najciekawsze jest to, że mieszanki zbóż potrzebne do wyprodukowania każdej z nich mogą być nieco inne u poszczególnych producentów, a co za tym idzie każda kawa może nieco inaczej smakować. Warto spróbować każdej!

 

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *