Kawa mielona

Kupować kawę mieloną, czy w ziarnach?

Wiadomo, że każda kawa zmielona, czyli w proszku była kiedyś kawą w ziarnach. Na rynku dostępna jest zarówno wstępnie zmielona kawa, jak i całe ziarna, choć istnieją pewne duże różnice w cenie. I, oczywiście, jest wiele pytań o to, czy powinno się kupić kawę w proszku czy całe ziarna, jakie są różnice i jak to wszystko wpływa na jej smak.

Kawa mielona – praktyczna i szybka

Wyraźną zaletą mielonej kawy jest to, że nie musimy (często) wydawać tyle pieniędzy, jak w przypadku całych ziaren. Ponadto, kawa mielona jest niezwykle praktyczna, ponieważ eliminuje cały proces mielenia. Nie potrzebujemy więc młynka do kawy, który może nawet zajmować cenne miejsce w kuchni. A zaletą kawy zmielonej jest również widoczne podczas samego jej przygotowywania, ponieważ dzięki oszczędności czasu można szybko przygotować pyszną kawę. Niestety, ta oszczędzająca czas i tańsza wersja ma również poważną wadę. Jest ona szczególnie podatna na działanie:

– powietrza,

– wilgoci,

– światła,

– temperatury.

Pyszny aromat kawy odparowuje znacznie szybciej przy kawie wstępnie zmielonej niż przy ziarnach. W celu zachowania intensywnego smaku tak długo, jak to możliwe, należy szczelnie zamknąć opakowanie kawy mielonej i przechowywać ją w stanie chłodnym i suchym. Kupmy tylko niewielkie ilości wstępnie zmielonej kawy i wypijmy ją w ciągu dwóch tygodni, ponieważ później może ona utracić swoje walory smakowe.

Jak uzyskać kawę mieloną?

Aby w pełni cieszyć się kawą, najlepiej jest użyć ręcznego młynka do kawy. Ręczne mielenie przy użyciu młynka do kawy może być czasem trochę wyczerpujące, ale warto. Ale jeśli to dla nas okaże się zbyt skomplikowane, możemy użyć urządzenia elektronicznego. Możemy wybierać pomiędzy różnymi ręcznymi młynkami do mielenia kawy. Jeżeli jesteśmy koneserami kawy, warto zaopatrzyć się w tego rodzaju urządzenia. Możemy także poprosić o zmielenie kawy w sklepie, w którym kupujemy kawę.

Jaką kawę wybierać?

Kawa mielona może być tania i oszczędzająca czas, ale musi być ona możliwie najlepiej zapakowana, aby zachować swój smak i aromat na długo. Kawa sprzedawana w ziarnach jest droższa, ale może być przechowywana dłużej. Rozdrobnione bezpośrednio przed przygotowaniem, rozwija swój pyszny smak. A jeśli nie mamy młynka, możemy mielić swoje ulubione ziarna w kawiarniach i wielu sklepach spożywczych i po prostu cieszyć się nimi w domu. Zarówno w przypadku kawy w proszku, jak i całych ziaren, stopień zmielenia odgrywa decydującą rolę dla smaku i aromatu. Po prostu wypróbujmy różne produkty i znajdźmy swoje ulubione.

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *