Kawa rozpuszczalna

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Kawa rozpuszczalna od lat budzi wiele kontrowersji. Jedni doceniają ją za jej łagodny smak i szybkość przygotowania, inni z kolei uważają, że jest ona szkodliwa dla naszego zdrowia. Na jej korzyść przemawia również fakt, że nie trzeba męczyć się z fusami pływającymi w szklance.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna? 

Produkowana jest ona z ziaren kawy. Ziarna te są wypalane a następnie mielone. W kolejnych etapach produkcji zaparza się je w kilku etapach w odpowiedniej temperaturze i z użyciem wysokiego ciśnienia. Następnie jest ona  zagęszczana i klarowana a następnie suszona w procesie nazywanym liofilizacją. Warto zauważyć, że zgodnie z prawem jeżeli produkt ma na etykiecie napis „kawa rozpuszczalna” to musi on być czystą kawą. Proces tworzenia kawy rozpuszczalnej nie obejmuje bowiem dodawania do niej żadnych innych substancji.

Właściwości kawy rozpuszczalnej i jej wpływ na zdrowie

Biorąc pod uwagę fakt, że kawa rozpuszczalna jest to to samo co zwykła kawa jej właściwości nie różnią się od kawy klasycznej. Kawa rozpuszczalna zawiera jednak mniej cholesterolu. Zawiera ona również więcej antyutleniaczy. Ciekawe jest również, że kawa rozpuszczalna zawiera mniejsze ilości kofeiny. Ma to wpływ na jej smak, który jest o wiele bardziej łagodny w porównaniu z tradycyjną kawą parzoną. Wbrew różnym opiniom kawa (czy to parzona czy rozpuszczalna) nie odwadnia organizmu a także znajduje ona szerokie zastosowanie w kuchni, np. jest stosowana do różnych ciast i deserów.

Kawa a odchudzanie

Osoby będące na diecie odchudzającej powinny szczególnie czytać etykiety, gdyż często to co myślimy, że jest kawą jest tak naprawdę napojem kawowym. Tu możemy wyróżnić popularne napoje tzw. 2 w 1 lub 3 w 1. Zwykle nie mają one wiele wspólnego z kawą a ich skład przyprawia o zawrót głowy. Kawa sama w sobie ma bardzo mało kalorii i dlatego jej spożywanie na diecie redukcyjnej jest bezpieczne. Należy jednak uważać na dodatki takie jak np. cukier czy mleko, bo to właśnie one podnoszą znacznie kaloryczność tego napoju.

Ile kawy dziennie?

Tutaj niestety nie mamy pełnej zgodności. Przyjmuje się, że dorosła osoba może spożyć nie więcej niż 400 mg kofeiny na dobę. Warto również pamiętać, by spożywać ją w kilkugodzinnych odstępach czasu. Przekroczenie dziennej zalecanej dawki może spowodować bóle głowy, ogólne rozdrażnienie, bezsenność. W dłuższej perspektywie przekraczanie tej dawki może spowodować problemy z żołądkiem czy z nadciśnieniem tętniczym. Za dawkę śmiertelną przyjmuje się 10 g kofeiny, czyli 83 filiżanki kawy naturalnej i 154 filiżanki kawy rozpuszczalnej.

 

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *